Vanliga frågor och svar

Du når oss på:

Här får du svar på vanliga frågor som vi får in

När tiden är inne att skrota bilen förekommer det diverse saker en bilägare måste fundera på. Enbart auktoriserade bilskrotar har laglig rätt att skriva ut ett skrotningsintyg för avregistrering på Transportstyrelsen. Vid överlämnandet av en skrotbil ges ett mottagningsbevis och fordonsägaren har i och med det fullbordat sin skyldighet som redogörs i miljöbalken.

Det finns olika aktörer man kan vända sig till om man vill sälja sin skrotbil.
För att få betalt för sin bil krävs det att det finns en original katalysator och att bilen är komplett. Vill man få så bra betalt som möjligt bör man köra eller transportera bilen själv till en auktoriserad bilskrot i Västerås.

Nej det kan du inte. Det krävs en auktoriserad bilskrot för att skrota och avregistrera en bil. Det är bara företag som är auktoriserade från Länsstyrelsen som har befogenhet att avlägsna fordonet på Transportstyrelsen.

De flesta vet att man får köra sin bil till närmaste bilbesiktning när man har körförbud på den om bilen är skattad och försäkrad.
Men är det samma sak att köra bilen till skroten som till besiktningen?
Nej det är det inte. Om du har körförbud på din bil är du tvungen att transportera den på ett annat sätt. Är det så att bilen har en godkänd besiktning och bara är avställd kan man ställa på den hos Transportstyrelsen innan man kör den till skroten. Tänk på att alla fordon som är avställda har körförbud

Är man tvungen att betala pengar för att lämna sin skrotbil på bilskroten?
Nej det behöver man inte göra. Från och med 2007 är det producentansvar på personbilar och det innebär att bilproducenterna skall stå för kostnaden för avregistreringen och skrotningen. Om fordonet saknar delar har de rätt att begära en skärlig ersättning för detta. Är bilen komplett med original katalysator så får du däremot betalt för din bil hos de flesta skrotarna. Lämnar man in ett annat fordon som husvagn som ett exempel så kommer man behöva betala för skrotningen. Det finns tyvärr inget producentansvar för husvagnar.

 

Numera är det enkelt att bli av med äldre fordon. Eftersom även gamla fordon har katalysator kan man till och med få ersättning hos Västerås Bil demontering som både hämtar och skrotar den. Anlita företag som ger dig ett kvitto vid försäljning eller ett mottagningsbevis ifall du skrotar bilen. Vid båda fallen behövs registreringsbeviset del 2 för att avfärda dig som ägare.

Det man behöver ha när man skrotar en bil är senaste utfärdade registreringsbeviset del 2. Det behöver skroten ha för att avregistrera bilen. Man kan även behöva en fullmakt om man skrotar någon annans bil. Kan man inte köra bilen själv till bilskroten kan man ringa en bärgare som kommer och hämtar bilen. Väl på plats får du ett mottagningsbevis som visar att syftet med bilen är skrotning. Vanligtvis får man även ersättning för kompletta fordon hos Västerås Bildemontering när man skrotar bilen. Beroende hur mycket man får beror på flera faktorer. För att veta hur mycket du får för din bil är det bästa sättet att höra med många olika aktörer.

 

För att skrota bilen behöver ägaren ge registreringsbeviset del 2 till bilskroten. Detta behöver skroten för att kunna avregistrera bilen. När bilen är väl på plats saneras bilen på all vätska så som olja, bränsle och andra miljöfarliga vätskor. De skruvar även bort delar de känner är av värde. När bilen är helt sanerad åker den in i pressen och blir platt som en pannkaka. Därefter transporteras plåtburken till en fragmenteringsstation där den mals ner där allt material från bilen sorteras. Stålet smällts ner till nya produkter inom industrin, möjligtvis blir det en ny bil.

Om man vill lämna en bil med skatteskuld för skrotning är det inget hinder. Har man bara det senast utfärdade registreringsbeviset del 2 kan bilskroten avregistrera bilen från Transportstyrelsen. Bara för att man skrotar bilen försvinner inte skulderna, utan den som har orsakat dessa kommer även i fortsättningsvis ha skatteskulder. Numera kan även kronofogden överta bilen som ersättning för obetalda skatteskulder. Detta gäller också om annan person än den som är betalningsskyldig till skulderna numera äger bilen.

Skatteplikten för ett uttjänt fordon upphör när bilen med registreringsbevis del 2 överlämnas till en auktoriserad bilskrot, som utfärdar ett skrotintyg till Transportstyrelsen. När informationen når myndigheten betalas överskjutande skatt till senast registrerad bilägare. Har ägaren plusgiro- bankgiro-konto i vägtrafikregistret skickas pengarna dit. I övriga fall skickas beloppet till Swedbanks utbetalningssystem, som utfärdar en utbetalnings-avi. När man skrotar bilen skall man få ett mottagningsbevis som intyg att fordonet avregistreras av skroten

Vanliga frågor - Västerås Bildemontering & Bilverkstad
Google Rating
4.1
Product description: